• Ontdek de rust van midden Frankrijk
  • Ontdek de rust van midden Frankrijk
  • Ontdek de rust van midden Frankrijk
  • Ontdek de rust van midden Frankrijk
  • Ontdek de rust van midden Frankrijk
  • Ontdek de rust van midden Frankrijk
  • Ontdek de rust van midden Frankrijk
  • Ontdek de rust van midden Frankrijk
  • Ontdek de rust van midden Frankrijk
  • Ontdek de rust van midden Frankrijk
<< VAKANTIEHUIZEN ZOEKEN IN DE AUVERGNE
of klik op:
Alle vakantiehuizen Auvergne
Hotels Auvergne
B&B's en Rondreizen Auvergne

Vakantiehuizen in de Auvergne


De Auvergne ligt in midden Frankrijk en begint op zo'n 3 uur rijden ten zuiden van Parijs, zo'n 8 uur vanaf Amsterdam. De Auvergne bestaat uit de departementen (van noord naar zuid:) Allier, Puy-de-Dome, Cantal en Haute-Loire. Met de auto komt u in de Auvergne via de snelwegen A71/A75 (Parijs-Bourges-Clermont-Ferrand) en A77/N7 (Parijs-Nevers-Moulins).

De Auvergne ligt net in de zuidelijke helft van Frankrijk, net onder de Loire, wat gunstig is want daar begint het zuidelijke klimaat. Met de nadruk op 'begint' want in de winter is het er koud en nat en hoewel de meeste zomers daar mooi zijn, is het geen regio met een 'mooi-weer-garantie', net als de rest van Frankrijk trouwens (behalve aan de Middellandse Zee). Naar de Auvergne gaat u dus niet om alle vakantiedagen aan het zwembad te liggen maar vooral om te genieten van de rust en de natuur.

Als mensen de Auvergne al kennen is dat vanwege de vulkanen, zoals de 1465 meter hoge Puy-de-Dôme. De Tour de France en auto's worden tegenwoordig geweerd, u kunt nu met een treintje naar boven. Het meest noordelijke deel van de Auvergne, het departement Allier, is glooiend tot licht heuvelachtig en is een gebied waar de koningen van Frankrijk vandaan komen en dat is nog te zien aan de vele kastelen die het gebied rijk is.
LEES MEER
Op de flitsende site van het Regionaal Bureau du Tourisme van de Auvergne staan mooie foto's en video's van al het mooie dat de Auvergne te bieden heeft. De site is in het Nederlands en biedt veel informatie over de regio en de departementen.
Ontdek het beste van de Auvergne in de video 'Auvergne nieuwe wereld'. De video duurt 6 minuten en toont het sportieve karakter van met name het ruigere deel van het midden en het zuiden van de Auvergne.
Op de site van het Regionaal Bureau du Tourisme Auvergne staan alle brochures. U kunt deze online bestellen en dan worden deze binnen enkele dagen bezorgd. U kunt de brochures ook downloaden in PDF-formaat.

Natuur in de Auvergne


Natuurliefhebbers zullen in de Auvergne genieten van de schone lucht en de hoge kwaliteit van het milieu. De vele meren, vulkanen, valleien, bossen en moerassen in de Auvergne hebben een uitzonderlijke flora en fauna die ongetwijfeld een grote indruk zullen achterlaten. Met maar liefst 109 natuurlijke bronnen (waaronder die van Volvic), bijna honderd vulkanen en meer dan 20.000 kilometer aan waterstromen is de Auvergne een van de grootste en best bewaarde natuurgebieden van Europa.

In de Allier (noorden van de Auvergne) ligt Europa's grootste eikenbos, het Foret de Troncais. Het midden en zuiden van de Auvergne is het domein van de vulkanen. In het Parc naturel regional des volcans d'Auvergne wandel je hoog over de toppen van de Plomb du Cantal, de Puy de Dome of de Puy de Sancy. In het Parc naturel regional Livradois Forez zijn vele duizenden kilometers aan wandelroutes die voeren door bossen, bergmassieven en ijsvalleien.

De skigebieden van de Auvergne bieden een scala aan wintersportactiviteiten zoals alpine skien, langlaufen, wandelen in de sneeuw, rodelen of snowboarden. In de zomer kun je watersport beoefenen (bij voorbeeld rafting), maar ook paragliden of bergbeklimmen, zeker als je houdt van een beetje spanning en avontuur!
Het is de goedkoopste fiets- of wandelvakantie. Ergens in de Auvergne een leuk vakantiehuisje boeken, fietskaarten en/of wandelkaarten van de Auvergne kopen en lopen of fietsen maar. Via de onlineshop van Reisboekwinkel De Zwerver kunt u dat direct doen.
Een website die zich al jaren inzet voor de promotie van de Auvergne is www.vakantie-midden-frankrijk.com met veel informatie over wat er te beleven is in midden Frankrijk en volop wandel- en fietsvakanties, rondreizen, chambres d'hôtes en vakantiehuizen.
Danzij de natuurlijke bronnen heeft de Auvergne van oudsher vele kuuroorden. Hier kunt u vakantie zo dicht mogelijk bij de natuur beleven en haar weldadige werking ervaren, om vervolgens weer helemaal op krachten te komen.
Enkele tips voor activiteiten in de Auvergne
Attractiepark en dierentuin Le Pal is een mooi park dat leuk is voor zowel jong als oud, gelegen in de Allier, ten oosten van Moulins. LEES MEER

In attractiepark Vulcania, in de Puy-de-Dome, kunnen bezoekers zich vermaken en van alles leren over de werking van vulkanen en onze planeet. Het Nieuwe Vulcania wil wetenschap tot leven brengen via emoties en zintuiglijke indrukken en tegelijk vasthouden aan de pedagogische opzet van het park. Daarom moest het park grondig gewijzigd worden, zowel qua vorm als qua sfeer, met een nieuwe koppeling tussen attractie en kennis, tussen emotie en weten. LEES MEER

Het dorp Magnet in de Allier was het eerste dorp in Frankrijk dat ooit van electriciteit werd voorzien en was destijds dan ook een testdorp. Hoe dat is gegaan en alles over de werking van electriciteit is te zien in het Electrodrome. LEES MEER

Met een elektrische trein is het sinds 2012 mogelijk om de top van de Puy-de-Dome te bereiken. Pendelbussen rijden sindsdien niet meer en auto's zijn niet meer toegestaan. De trein is veilig en past heel goed in de omgeving. Vanaf de top van de Puy de Dome heb je bij helder weer een spectaculair uitzicht LEES MEER

BERICHTEN VAN BUREAU VOOR TOERISME AUVERGNE:

Ryan Air vliegt vanaf 2013 drie jaar lang vanaf het vliegveld van Clermont-Ferrand naar Brussel en Porto.
LEES MEER

Alle niet te missen evenementen vlak bij uw vakantieplaats in de Auvergne: traditionele feesten, festivals, exposities, tentoonstellingen, markten, etc. staan vermeld in deze agenda
LEES MEER

De Auvergne is een echte regio van sportieve en actieve vakanties. Een overzicht van alle wandelvakanties in de Auvergne is te vinden op Wandelen in Frankrijk en alle fietsvakanties in de Auvergne staan op Fietsvakantie Frankrijk.
De informatie op deze pagina is mede tot stand gekomen dankzij de medewerking van het Regionaal Bureau voor Toerisme Auvergne, Vakantie midden Frankrijk en Rondreizen Frankrijk Auvergne.

Photo Credits: o.a. © Hugo van Holten